Mari Belajar Hangul!


Hye sume! Disebabkan saya belum mula bekerja lagi, so daripada membuang masa, saya pun merajinkan diri belajar bahasa Korea. Untuk part pertama, kita kenal dulu consonant dan vowel dulu k.

p/s: disebabkan belajar sendiri, saya guna banyak reference. Kalau sempat, saya share. Saya akan post random word ikut apa yang saya belajar. Tengok mood gak hehe

p/s: kalau ada salah, harap boleh betulkan. Kita same2 belajar kan

Consonant

ㄱ G
ㅋ K
ㄴ N
ㄷ D
ㅌ T
ㄹ R/L
ㅁ M
ㅂ B
ㅍ P
ㅅ S
ㅈ J
ㅊ Ch
ㅇ ng
ㅎ H

*ada gak consonant yang digabungkan, sebutan sama tapi intense sket pronounciation*

ㅃ bb
ㅉ jj
ㄸ dd
ㄲ jj
ㅆ ss

Vowel

ㅓ eo  ㅕ yeo
ㅏ a    ㅑ ya
ㅗ o    ㅛ yo
ㅜ u    ㅠ yu
ㅣ i    
ㅡ eu

*sama seperti consonant, vowel pun ada yang di gabungkan*

ㅐ ( ㅏ+ㅣ) ae
ㅔ ( ㅓ+ㅣ) e
ㅒ ( ㅑ+ㅣ) yae
ㅖ ( ㅕ+ㅣ) ye
ㅘ ( ㅗ+ㅏ) wa
ㅚ ( ㅗ+ㅣ) oe
ㅝ ( ㅜ+ㅓ) wo
ㅢ ( ㅡ+ㅣ) eui
ㅟ ( ㅜ+ㅣ) ui

Advertisements

2 Comments (+add yours?)

  1. Nurul Amiza Salleh (@NuMi3a)
    Oct 25, 2011 @ 13:41:23

    weee,.interesting,.p ak slow sket n blajar bahasa ni,.susah nk ingat simbol,.kekekeke

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

what we have in 365 days

tweet2day

  • eleh nampak sangat Na PD sayang Chokyu kan! twitter.com/allkpop/status… 1 hour ago
  • bila nak catch up Reunited World ni? 😭 minggu lepas punya episod tak tengok lagi 11 hours ago
  • especially the climax scene lol 😂 kalau terbagi tu i'm really sorry haha but usually trying to promote the drama as well hihi 11 hours ago
  • always prevent myself not to give spoilers when i tweet about drama i watched but sometimes it slips out lol 😂 but trying my best not to 11 hours ago
  • luckily School 2017 ends before i go to JB yeah! kalau x lagi mereput la kena tunggu 11 hours ago
%d bloggers like this: