Rempeyek aka Tempeyek


image

image

image

Hehe xtaw mane satu yang patut gune. So saya letak la dua² la namenye. Rempeyek digunakan oleh orang Jawa manakala Tempeyek orang Melayu yang guna.

Pagi tadi disebabkan hujan and mak x dapat nak motong getah, she decided to make rempeyek hehe

Jangan tanya ape resepi nye sebab saya pun x tahu and x penah tanya mak. Yang saya tahu gune santan pekat, tepung beras, kacang, bilis. Hmm tu jer kot bahan yang penting hehe

Kalo selalu kita tengok orang jual tempeyek yang bulat meaning guna acuan tapi yang mak buat nie x de bentuk tetap. Sesuke ati die nak jadi bentuk ape. Sebab mak x suke guna acuan. Katanya leceh hehe tapi saya rasa tetap menarik dan rasanya tentula sedap.

Rasanye da banyak kali bawa g asrama. So maknanye adela kwan yg penah rase. Saya suke kalo makan dengan nasi. Memang bertambah selera la hehe

Tempeyek nie gak antara kuih yang laris di rumah saya time hari raya hehe tu mak rajin wat setiap tahun even die wat sampai gune 3 kampit tepung beras huhu

Semoga anda pun bole mencuba buat tempeyek nie. Heheee

p/s: time masukkan dalam tin, terliur jer. Rase nak masukkan dalam mulut and ngaaapppp! Hehe

Advertisements

3 Comments (+add yours?)

  1. Nurul Amiza Salleh (@NuMi3a)
    Aug 24, 2011 @ 01:12:10

    yeay,sy suke,.teringt ag rase sedapnyer,. 🙂

    Reply

  2. Nurul Amiza Salleh (@NuMi3a)
    Aug 24, 2011 @ 23:26:52

    haha,.pernah la,.dah 2 kali raye ko bwk 🙂

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

what we have in 365 days

tweet2day

  • eleh nampak sangat Na PD sayang Chokyu kan! twitter.com/allkpop/status… 1 hour ago
  • bila nak catch up Reunited World ni? 😭 minggu lepas punya episod tak tengok lagi 11 hours ago
  • especially the climax scene lol 😂 kalau terbagi tu i'm really sorry haha but usually trying to promote the drama as well hihi 11 hours ago
  • always prevent myself not to give spoilers when i tweet about drama i watched but sometimes it slips out lol 😂 but trying my best not to 11 hours ago
  • luckily School 2017 ends before i go to JB yeah! kalau x lagi mereput la kena tunggu 11 hours ago
%d bloggers like this: